/ БГНЕС, архив
"Като заместник-председател на Комисията по обществен ред и сигурност в 44-то Народно събрание, категорично подкрепям решението на щаба гетата да бъдат затворени. Заставам зад действията на полицията и не приемам никакви приказки за човешки права и толерантност към един единствен етнос, това написа Александър Сиди от ВМРО в профила си във Фейсбук.

Сиди: Подкрепяме решението извънредното положение да продължи до 13 май (ВИДЕО)

"Днес циганите се бунтуват, защото не са свикнали да спазват законите. Те се бунтуват, защото са свикнали за тях държавата да е дойна крава за помощи и детски, но не и висш орган, който да изисква каквото и да било като насрещни действия от тях", смята Сиди.

Ето и пълния текст на позицията:

"Не зная дали Щабът се забави със затварянето на София, но категорично се забави със затварянето на гетата. Още преди месец ние от ВМРО предупредихме, че идващите от Испания, Италия, Англия хора са сезонни работници, които масово се завърнаха именно в гетата. Още тогава поискахме да бъде ограничено придвижването им, защото масовата част от тях не бяха дори поставени под карантина, защото бяха освободени от работа преди България да задължи пристигащите от определени дестинации да се самоизолират. Да напомня също така, че първите случаи на зараза и на починали са именно от този контингент – цигани, прибрали се от чужбина и направили тържество, въпреки
предупрежденията. Ами случаите на избягали от болница, на сложени по карантина, но обиколили роднини в съседните градове и села?

Изгледах внимателно и репортажите от затвореното село Паничарево – масово прибрали се цигани от проблемни дестинации се оплакваха, че са затворени. Днес дори генерал Мутафчийски призна, че бумът на нови и също така тежки случаи идват именно от няколко гета.

Жалко е, че Националният оперативен щаб реагира толкова навременно и адекватно до сега, но не пожела да повярва, че бумът на заразата ще дойде именно от тези проблемни райони, в които нравите, порядките и здравната култура нямат нищо общо с познатата на болшинството сънародници.

Днес именно тези хора, заради които ние стоим затворени по домовете си, а хиляди софиянци са поставени в условия да се молят по КПП-та, за да стигнат до работните си места, се вдигат на бунт. Били дискриминирани. С какво? Защото им забраниха да правят пиршества и да сеят още зараза? Защото държавата културно ги помоли да спазват условията, които са еднакви за всички? Защото иска да запази здравето и живота им?

Не! Те се бунтуват, защото не са свикнали да спазват законите. Те се бунтуват, защото са свикнали за тях държавата да е дойна крава за помощи и детски, но не и висш орган, който да изисква каквото и да било като насрещни действия от тях. И да – всички сме виновни за това, защото го позволяваме с години, ромски декади, включвания и прочие неуспешни експерименти. И всички правозащитници сега писнаха да ги закрилят, ама не чух и един да защити правата на децата ни, които стоят затворени като животинчета в клетка вече месец и нещо."