Писмо от името на избягалия затворник Владимир Пелов беше изпратено до президента, омбудсмана и телевизиите.
 
В осем страници, адресирани и до Нова телевизия, той описва мотивите си да избяга от затвора. Твърди, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, равносилно на смъртна присъда и това го предизвикало да избяга. Пелов не посочва как се е сдобил с оръжието, но твърди, че не е искал да нарани никого. Дори като стрелял по надзирателя, гледал да не го уцели.

Какво разказва свидетел на бягството от Софийския затвор? (ВИДЕО)
 
В писмото си той твърди още, че не е извършил нито едно от престъпленията, по които е обвиняем и осъден. В него се твърди също, че отстраненият заместник-директор на затвора Анатолий Борисов покровителствал разпространение на дрога зад решетките.
 
Писмото е с дата 7 май, пуснато е с марка от Каварна, но е с клеймо София. Има и адрес на подателя: Ботевград, ул. “Ал. Батемберг” 21, където всъщност е домът на Владимир Пелов.

Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)
 
Началникът на отдел “Разследване” на столичната полиция Стойно Цветков обясни за NOVA, че ще се провери автентичността на писмото, ще бъде проверено дали това е почеркът на Пелов или то е диктувано.
 
„Аз не знам да има затворник, който да е доволен от режима си или от заместник-директора си”, коментира вътрешният министър Валентин Радев.

Затворниците от Софийския затвор произвели изстрели при бягството си
 
Владимир Пелов избяга заедно с Радослав Колев от Централния софийски затвор на 3 април.