/ Sofia Photo Agency, архив
Полицията в цялата страна е вдигната под тревога
Двама затворници с пистолети успяха днес да избягат от Централния Софийски затвор.
 
Единият избягал е Радослав Колев. Той е рецидивист, осъден на 26 години затвор за убийство. Вторият е Владимир Пелов, рецидивист, осъден на 30 години затвор за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР. Пелов има и предходна присъда за убийство - 15 години.
 
"Бях на 4-часово свиждане на бивш мой служител. Станах свидетел на бягството", разказа пред NOVA Василий Попов. "Започнаха да залягат, казаха, че са въоръжени, чух, че били избягали някакъв Пелов и Ради. Гледах как хората тичаха, други залягаха", допълва той.
 
Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Полицията в цялата страна е вдигната под тревога.
 

МВР, пресцентър


Кои са двамата избягали?
 
Владимир Пелов влиза в затвора през май 2016 г. Излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете и стрелба по полицаи през 2011 г. Пелов е изключително умен и комбинативен, стана известен, след като беше приет с най-висок успех  в специалност "Екология" в Софийския университет, докато излежава 15-годишна присъда за убийство на сараф.
 
Затворниците от Софийския затвор произвели изстрели при бягството си

Освободен е предсрочно за добро поведение и тогава заедно с още двама души извършва въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград. Съучастниците му са заловени, той успява да избяга като краде автомобил с цяло семейство вътре. При опит да го заловят стреля и по полицаи. Именно за всички тези престъпления получава 32 години и ги излежава до днес преди да избяга. Докато тече делото му, през 2013 г. е пуснат под домашен арест заради глаукома. През 2016 г. е върнат в ареста, защото е уличен в две убийства - на братя от Ботевград.
 
27-годишният Радослав Колев е имал проблемно детство и има непоносимост към хора с различна сексуална ориентация. Затова и през 2015 г. убива 53-годишен служител на НАП-София именно заради сексуална закачка. Убийството става по особено жесток начин. Данъчният е смазан с чук и рязан с нож. Колев опитва да заличи следите, като пробва да убие и интимния партньор на данъчния, но мъжът оцелява въпреки многото рани, нанесени с нож. Пред съда признава вина. Осъден е на 26 години затвор.
 
На място в затвора са изпратени двама прокурори от Софийска градска прокуратура, като действията по разследването се извършват от СДВР.
 
"Всички затвори се охраняват по един и същи механизъм”, заявиха от затвора. "Упражнена е принуда и заплаха с огнестрелно и хладно оръжие. Има реакция от нашите служители, за съжаление неуспешна", признаха още властите и уточниха, че бегълците произвели три изстрела.
nova.bg