Вкарват шпиони сред чиновниците
Вкарват шпиони сред чиновниците / ThinkStock/Getty Images

Шпиони ще влизат в чиновническите редици, за да следят за нерегламентирано външно влияние, което може да заплаши националната ни сигурност. Това е разписано в Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция „Разузнаване" (ДАР), публикуван в Държавен вестник.

В него се посочва, че служителите на агенцията могат да заемат длъжности под прикритие в държавната администрация, във фирми, в граждански дружества, както и като хора със свободни професии. В тази си роля в държавния и частния сектор те ще изпълняват тайно законовите си задължения да събират разузнавателна информация за чужди страни, организации и лица, както и за свързани с тях български структури, която е от значение за националната сигурност на страната.

Повишението в държавните служби ще става само с тест

В правилника се предвижда разведките под прикритие да преминават специална подготовка, а след това така да се впишат в средата, че никой да не разкрие, че са агенти на ДАР. Ако шпионинът в държавната структура е на позиция с по-ниска заплата от реалната му в агенцията, то звеното ще му доплаща разликата.

В случай, че получава по-високо възнаграждение на тайната си служба пък, то парите отгоре си остават за него, предвижда още публикуваният правилник, цитиран от "Монитор".

Кандидатите за държавни служители ще минават през два етапа на конкурс

В ролята си на чиновник съответният разузнавач ще има право и на дългите отпуски, с които се ползват колегите му в администрацията.

Правилникът за ДАР регламентира още изпитателен срок от две години при самото назначаване на разузнавачи. В този период новопостъпилият може да бъде изгонен без предизвестие по всяко време от шефа на агенцията. Предвиждат се също така редовни атестации - междинни и годишни, от които ще зависи и издигането или понижаването им в служба.