/ БГНЕС
Общопартийната контролна комисия на БСП в най-скоро време ще се произнесе дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира отново за председател, съгласно устава на партията. Това каза пред журналисти в Ямбол заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин, попитан за предстоящия избор за нов председател на БСП.

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП

„Има две страни този въпрос. Първо – има ли Нинова уставно право да се кандидатира. Вторият въпрос е – тя има ли намерение да се кандидатира изобщо, дори и да има право. И третият елемент е – има ли смисъл и на какво основание би се кандидатирала отново, когато в последните три години резултатът от избори постоянно е вървял надолу“, каза Вигенин.

„На този етап не коментираме бъдещи председатели и кандидатури, ще дойде и този момент. Не искаме да вкарваме допълнителни разделения. Нашата задача е да върнем силата на вземането на решения в колективните органи на БСП. Факт е, че в последните години много решения се вземаха еднолично и се налагаха“, посочи още той.

За обявения от Националния съвет на БСП курс на обединение вътре в партията и извън нея с останалите леви политически формации, Вигенин каза, че предстоят разговори и това няма да е „механичен сбор на партии, а по-широк процес, базиран на политика и принципи“. 

Относно избора на временен председател на БСП, Кристиан Вигенин каза, че е учуден от реакциите на Корнелия Нинова: „Това, което правим в момента, е това, което тя ни поръча. И след това тя заговори за някакъв преврат. Тя буквално ни каза следното: "подавам оставка, стягайте се Изпълнителното бюро да избере изпълняващ функциите председател.“

Вигенин направи и кратък анализ на резултата на БСП в област Ямбол от отминалите избори на 9 юни, като подчерта, че партията за пореден път е с най-висок резултат в страната именно в 31 МИР – 17,71 % спрямо 7 % на национално ниво. Той посочи, че новият депутат на БСП от Ямбол Красимир Йорданов, който заема мястото му в парламента, ще продължи да следва основните приоритети на партията, както в национален, така и в регионален план.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус/БТА