„В момента, в който институциите имат готовност да обявят лицата в списъка, той ще стане достояние на обществеността. Този списък е динамичен и постоянната работна група ще има задачата непрекъснато да анализира лицата в него и свързаността им с други”. Това заяви в студиото на "Здравей, България" вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев.

Юристи предупреждават: Няма закон, който да разрешава „черния списък“ по закона „Магнитски“

"В същото време лицата, които са прекратили свързаността си ще бъдат изключвани от този списък", добави той. „Основната цел на публикуването на този списък е да защити държавните предприятия и дружества”, каза още вицепремиерът.

Социалният министър коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев: „Действително той е изключителен професионалист в своята област. Климатът, който е създаден в Института говори за един човек, който достойно е извървял своя професионален път.

Всички български граждани помнят и знаят неговото присъствие при различни епидемии. Тук категорично не става въпрос за разчистване на сметки и калинки. Проф. Кантарджиев не може да бъде поставян в такъв списък", категоричен бе Донев.

След санкциите по списъка „Магнитски“: Премиерът и президентът с критика към службите

Относно добавката от 50 лв. за пенсионерите той заяви. „Добавката няма да бъде прекратена и пенсионерите могат да бъдат спокойни. Ние я приемаме като един добър стимул и инструмент за повишаване на потреблението.

То пък помага на бизнесите и икономиката в държавата. Мога със сигурност да кажа, че докато служебното правителство управлява тази добавка ще бъде изплащана”, заяви вицепремиерът Донев.

Той коментира и решението за увеличение на пенсиите с 5% и обясни, че тези, които няма да го получат са хората, чиито пенсии са били вече увеличени от 1 януари.

САЩ санкционира Божков, Пеевски, Желязков и 64 фирми

Какви са мерките за спасяване на икономиката? „Няма да повтарям мантрата, че пари в бюджета няма, защото актуализацията не се случи. Този допълнителен инструмент, който ще бъде пуснат на пазара е един вид програма за възстановяване на нормалното развитие на икономиката. Това са т.нар. нисколихвени кредити. Първата година няма да се плаща нито главница, нито лихва. Срокът за връщането също е голям - 7 години”, обясни Донев.

„Нивата на заетост и нивата на безработица се връщат към тези преди кризата. Докладите се изготвят на ежедневна база. Безработицата е под 5,6%, което е добър знак, че икономиката започва да се възстановява”, допълни той.
nova.bg