Веселин Вучков: В оставката ми няма нищо мистериозно
Веселин Вучков: В оставката ми няма нищо мистериозно / снимка: БГНЕС, архив

Не искам в оставката ми да се провижда нищо мистериозно, тя е по съдържателен въпрос, така Веселин Вучков отговори от парламентарната трибуна на въпросите каква е истинската причина да се оттегли от поста и на съмненията за натиск върху него от страна на реформаторите или от негови съпартийци да смени ръководителите на спецслужбите. От БСП официално заявиха, че не вярват на обясненията за юридически противоречия с администрацията на Министерския съвет.

В отговор министърът в оставка подчерта, че не може да приеме главният секретар на МВР да е лице, срещу което ГЕРБ са се борили като опозиция, чието име се свързва с модела, отхвърлен от голяма част от гражданското общество с протестите по улиците.

В допълнение Вучков наблегна на факта, че Светлозар Лазаров като главен секретар не е вдъхвал доверие и сред самите служители - полицаи и пожарникари.

Логиката на оставката си Веселин Вучков обясни и с противоречието между него и премиера, при което си отива министърът. Той обаче оставал оптимист за реформата в службите след министерската рокада и в лицето на наследника си Румяна Бъчварова.

Вучково добави, че въпреки, че оставката му е в резултата на противоречие с министър-председателя, въпросът не е само до конкретното лице, а за съдбата на реформата в МВР.

В заключение той благодари на депутатите за подкрепата за закона за МВР, на най-голямата ПГ и на всичко останали, на колегите си от Министерския съвет и на премиера Борисов за това, че го е предложил и номинирал за министър преди 4 месеца.

Надявам се, че промяната няма да се отрази на управлението, защото реформата е в програмата и е разписана в коалиционното споразумение, завърши изказването си Веселин Вучков.

Източник: БТА