Велизар Енчев основа „Българска пролет”
Велизар Енчев основа „Българска пролет” / снимка: БГНЕС, архив

Новото гражданско движение „Българска пролет" бе учредено във Велико Търново от независимия депутат Велизар Енчев, съобщава БГНЕС.

Енчев заяви, че за 25 години върху системата са нанесени тежки 25 удара и така страната ни е превърната в най-бедната държава в Европейския съюз и е създадена класа на имащи и нямащи.

"И поради тази причина ние от Движение за радикална промяна решихме да започнем поход за ограмотяване и възраждане на българския народ. Защото смятаме, че в днешно време се нуждаем от революционна промяна на духа на българския народ, защото той е унизен и смачкан", заяви Енчев, който влезе в парламента от листата на Патриотичния фронт, но още след първите заседания напусна редиците му.

По думите на Енчев, движението му ще е със силно социална насоченост. "В икономически аспект социално означава ляво, но когато говорим във външнополитически аспект няма ляво и дясно - има национални патриотични , коментира Велизар Енчев.

Той подчерта, че движението няма нищо общо със СИРИЗА в Гърция по отношение на поставените цели: „Защото проблемите на гръцката демокрация са едни, а българските - други. Проблемът на дълговата криза в Гърция са прекалено високите социални разходи, докато в България е точно обратното - кризата е поради липсата на такива разходи, поради масовата бедност и декапитализирането на основни фондове като НОИ и НЗОК".

Има партии с които при никакви условия не се прави коалиция - на първо място това е партия ГЕРБ, на второ е партия ДПС, посочи Енчев и добави, че се разграничават от някои партии с ренегатски ръководства.

Според него и разочарованите от ДПС трябва да знаят, че Българска пролет ще представлява и техните интереси в парламента.

Бившият дипломат, разузнавач и журналист, „като никога досега, в последните 25 години България се управлява от един криминален елит, а в последните 6 години начело на този елит е партия ГЕРБ, която е туморният израстък на българската демокрация".

Според Енчев Бойко Борисов се е върнал на власт „по един парадокс на съдбата или заради нашата народопсихология, или заради манипулацията на изборния процес, т. нар. синдром Костинброд" - при това „с една изключително порочна коалиция".

Той изрази надежда, че зараждащото се движение ще прерасне в партия, "защото това което се случи на 7 ноември в българския парламент беше поредна подмяна на вота на българския народ" и напомни изказването на Божидар Лукарски от СДС/РБ за „предизборния трик" и анти-ГЕРБ говоренето.

Той посочи, че всички останали, които са членували в Патриотичния фронт, много добре знаят, че в нито един момент в предизборната кампания не е казано, че Националният фронт за спасение на България - респективно Патриотичният фронт и ВМРО ще се коалира с партия ГЕРБ, а да не говорим за Реформаторския блок.

"Ние нямаме нищо против редовите членове на РБ и на партия ГЕРБ - това са честни и почтени граждани, но много от тях прегърнаха тази заблуда, че тези две партии ще помогнат за техния възход", заяви Велизар Енчев. Според него измамата на Патриотичния фронт по нищо не отстъпва на измамата на "Атака" през 2009 година.