Велико Търново без парно заради дългове към газови доставчици
Велико Търново без парно заради дългове към газови доставчици / netinfo
4000 битови абонати, седем училища и четири детски градини ще останат утре без парно заради дългове на „Топлофикация” АД Велико Търново към газоснабдителното дружество „Раховец газ”.

Дължимата сума е само за януари и е в размер на 558 000 лева. „Топлофикация” има договор с „Булгаргаз” за доставка на гориво, и с „Раховец газ” за преноса му до топлоцентралата, но заради договори, сключени при лоши условия, сега се спори на кое от двете дружества се дължат парите за доставката, обясни директорът на „Топлофикация”-Велико Търново инж. Милчо Михайлов.

До миналата година гориво на „Топлофикация” е доставяно от „Раховец”, което е дъщерно дружество на „Овергаз”, и никога не сме имали закъснели плащания. От новата година „Топлофикация” в старата столица предпочете да работи с друго дружество. Направихме това заради настъпилата либерализация на пазара и последвалото я право на избор, каза още Михайлов.

Въпреки липсата на парно, заради топлото време училищата и детските градини ще продължат да работят, това е решението ни с днешна дата, утре ще предвиждаме следващи стъпки, ако се наложи, съобщи началникът на отдел „Образование” Румяна Михайлова.

Надяваме се утре проблемът да бъде решен, чакаме новини от София, където страните в спора обсъждат създалата се ситуация, съобщиха от „Топлофикация”. С въпроса се занимава и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Друго новини от Велико Търново