България отпразнува Възкресение Христово при строги мерки за сигурност. Пред храмовете имаше по-малко вярващи от обикновено, а службите се проведоха на открито. На миряните беше раздаден миналогодишния благодатен огън, предаде NOVA.

Минути преди полунощ пред храм-паметника “Св. Александър Невски” имаше по-малко хора от обикновено, на необходимото разстояние един от друг. Повечето от тях бяха млади хора и семейства с деца. 

Точно в полунощ Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение. Той призова мирът на Възкръсналия Иисус Христос да бъде над всички българи. 

"Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с този, когото не може да победи и плени. Днес, заедно с целия свят, и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник", каза Негово светейшество. Той добави, че като вярващи, знаем, че в това изпитание, както и във всяко друго изпитание от нашия живот, не сме сами, защото и днес Бог е с нас.

По време на тържествената служба бяха отправени и специални молитви за избавление от всякакви болести.

„Аз съм от Гърция и идвам тук, за да празнувам Великден. Ситуацията сега е много странна, но ако се молим Бог, той ще ни даде сили да се изправим отново. Днес Иисус стана на крака от смъртта, значи ние можем да се изправим от вируса. И отново да  сме на крака", сподели един от вярващите. 

В Пловдив останаха верни на традицията си да отбележат празника със заря. Пред катедралния храм на града - „Св. Богородица", се събраха около стотина вярващи. Литургията отслужи митрополит Николай.

В Бургас жителите града чуха призива на Националния оперативен щаб и си останаха вкъщи за празника. Пред храмовете в града миряните бяха в пъти по-малко от предходни години. Пред най-големия храм в града „Св. Св. Кирил и Методий” да чуят на живо празничната служба и да вземат част от благодатния огън дойдоха не повече от 60 души. 

Такава беше ситуацията и в Благоевград. Пред централния храм в града - “Въведение Богородично”, се събраха малцина, водени от силна вяра. 

За реда и сигурността по време на празника следиха хиляди полицаи. Те бяха на пост пред 4000 храма у нас.