/ iStock/Getty Images
Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Обвинението срещу Бойков е за престъпление против Републиката с цел да създаде смут и страх в населението чрез компютърно престъпление. Наказанието, което се предвижда е от 5 до 15 години затвор.

Кристиян Бойков и шефът му са обвинени в тероризъм

Собственикът и търговският директор са обвинени, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване и ще му бъде издадена Европейска заповед за арест, посочват от прокуратурата.

Спецпрокуратурата е уведомила Комисията за защита на личните данни и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за повдигнатите обвинения на тримата. Продължава събирането на доказателства, което може да доведе до обвинения и за други лица, уточняват още от прокуратурата.
БТА