Кристиян Бойков и шефът му Георги Янков са обвинени в тероризъм заради хакерската атака срещу НАП. Това потвърди за БТА единият от техните адвокати Георги Стефанов.

Оставиха в ареста търговския директор на фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Търговският директор на фирмата Георги Янков е освободен под парична гаранция.

Преди дни задържаният за източването и публикуването онлайн на базата данни на НАП Кристиян Бойков беше освободен с мярка подписка. Вчера след акция на ГДБОП във фирмата, в която работи, за разпит беше отведен и търговският й директор. Собственикът на фирмата в момента се намира в чужбина.

На този етап не е потвърдена информацията, че Иван Тодоров ще бъде обявен за международно издирване. По-рано през деня адвокат Георги Стефанов обяви, че той е заминал първо за Турция, а оттам лети за Канада, където имал планирано от преди месеци участие в семинар.

Близо 200 българи в риск след кибератаката в НАП

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава  и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата „Тад груп” с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основава българския клон на американска компания.

Иван Тодоров прави и солидна инвестиция, като се сдобива с разрешително да поеме франчайза на международно известна верига за сандвичи. В момента Тодоров  е в Канада на предварително планиран форум на веригата ресторанти.

НАП със съвети към хората с изтекли лични данни

189 души са под заплаха да пострадат заради теча на данни от приходната агенция.  Останалите над 4 милиона българи не трябва да сменят личните си карти, казват от самата НАП, а от днес спецпрокуратурата пое разследването.

Ако за близо 4 млн. души опасността от злоупотреби с личните им данни нямало, то за останалите 189 души рискът е по-голям, категорични са от НАП. Тези хора вече са уведомени от
Приходната агенция както по телефон, така и по имейл. Съветът към всички тях е да сменят личните си карти.

„Тези хора биват информирани да сменят личната си карта, колкото по-скоро толкова по-добре, както и превантивни мерки да сменят паролата си на електронната поща, да не отговарят на телефонни обаждания с искане за финансова информация”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От Камарата на нотариусите смятат, че подобни злоупотреби не са възможни, тъй като освен данните сверяват и образа на конкретния човек.

„Всички знаете как се случваше тази кражба на самоличност на личната карта образът е друг и се явява лицето с друга визия. Сега е абсолютно невъзможно”, беше категоричен Красимир Анадолиев, председател на нотариалната камара.

Задържаха търговския директор на фирмата, в която работи Кристиян Бойков

В писмена позиция от Асоциацията на банките в България обясняват, че "ако някой разполага с чужди лични данни - ЕГН или други, това изобщо не е достатъчно, за да се удостовери самоличност и съответно, да се изтегли банков кредит, или на се извърши каквато и да е банкова операция от чуждо име."

Все още е ясно дали държавата ще помогне финансово на хората, чиито лични карти трябва да бъдат сменени. 10 дни, след като се разбра публично за атаката в НАП - приложението за проверка на незаконно разпространените данни все още не е активно.

„Причината че не се пуска е проста. В обществената пространство са публикувани крадени данни. Ние не можем да пуснем работата на приложението върху откраднати данни , защото могат да са манипулирани или променени”, обясни говорителят на НАП.

Директорът на Приходната агенция все още е в платен годишен отпуск.
nova.bg, БТА