В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и славянската литература, който се чества на 24 май, папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана делегация от България, водена от премиера Кирил Петков. Това съобщи Ватикан нюз.

Личният разговор между Светият отец и българският премиер е продължил около 20 минути, след което е последвал момента за размяната на даровете, гласи официалната нота на Ватиканския пресцентър.

Петков: Папата сравни корупцията с шарка

Там се уточнява, че посещението на българският премиер има по-различен "статус" от тези на държавни и правителствени ръководители, тъй като поводът е годишното честване на Свети Свети Кирил и Методий.

 

Кирил Петков Рим
БГНЕС

От българската страна на Франциск бе дарена рождественска ясла от вълна, изработена от Център "Рождество Христово", свързан с Католическата апостолическа екзархия от византийско-славянски обред в София, към която бе прикрепено благодарствено писмо до папата, написано от гостите на Центъра. Като втори дар за папата българската делегация е дарила традиционен чипровски килим.

От своя страна папата е отвърнал със серия дарове, включително копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за Statio Orbis на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата.

Стана ясно какво ще подари Кирил Петков на папа Франциск (ВИДЕО)

След срещата си с папата Кирил Петков се срещна с ватиканския държавен секретар на кардинал Пиетро Паролин. След разговорите, министър-председателят и членовете на делегацията поднесоха венец на олтара на Св. папа Йоан Павел II в базиликата “Свети Петър”.

 
БГНЕС