Вацлав Хавел успя да промени Европа без насилие според Желю Желев
Вацлав Хавел успя да промени Европа без насилие според Желю Желев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Вацлав Хавел успя да промени Европа без насилие според Желю Желев
48273
Вацлав Хавел успя да промени Европа без насилие според Желю Желев
  • Вацлав Хавел успя да промени Европа без насилие според Желю Желев

Вацлав Хавел беше символ на нежните революции, коментира пред Дарик президентът Желю Желев. По думите му Хавел е един от малкото европейски политици, които са успели да променят Източна Европа без насилие и затова е и пример за промените в Арабския свят от тази година.

„Вацлав Хавел беше един от най-ярките символи на „нежната революция. Ние бяхме щастливото поколение политици, може би в цялата човешка история. Защото съдбата не само не ни попречи, но ни и позволи да направим нежните революции в Европа. Това беше парадоксално явления, защото най-свирепата комунистическа, тоталитарна диктатура да се събаря с мирни средства, без оръжия”, спомни си първият български демократично избран президент.

„Хавел беше един класически образ и представител точно на тези политици и тази епоха. Той завинаги ще си остане символ на нежните революции. Не случайно през цялата тази година хора, които оглавяваха революционни демократични движения в арабския свят, непрекъснато се интересуваха и позоваваха на нежните революции. И за вбъдеще това ще се получава”, каза още Желев пред Дарик.