/ БТА

Правната комисия на Народното събрание започна разглеждането на първо четене на законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, внесен от Министерския съвет и подготвен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Промените предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура. Също така се отменят „кариерните бонуси“ на членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

На заседанието присъстват министърът на правосъдието, главният прокурор Иван Гешев, ръководителите на специализираните структури в съдебната система, членове на ВСС и други.

 


В мотивите към искането за закриване на двете специализирани институции, правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че резултатите от създаденото преди 10 години специализирано правосъдие с цел – борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, не са убедителни.

Петър Кьосев от „Продължаваме Промяната“ изрази позиция, че през последните години спецправосъдието се е превърнало в паралелна правораздавателна система и продължаване на съществуването му е недопустимо. Той отбеляза и резултатите на специализирания съд от докладите за 2021 г. и 2020 г., според които има „липса на знакови дела с влязла в сила осъдителна присъда“. По думите му повечето дела от общ характер приключват със споразумение, а най-честите наказания са до три години затвор.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че данните за статистиката от работата на спецсъда и спецпрокуратурата се представят манипулативно и грешно. „Да закриеш цял сегмент от съдебната система с основа функция борба с организираната престъпност не е съдебна реформа“, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. По думите й хората най-много искат бърз и справедлив процес“. Тя изрази притеснение от висящите дела с практическа и правна сложност в съда, които в момента са 144 и стотици обвиняеми. По думите й по някои дела ще изтекат давностни срокове. От своя страна Николина Ангелкова коментира, че със закриването на спецструктурите се разрушава нещо, което работи и то по оценка на Европейската комисия.

Явор Божанков от „БСП за България“ заяви, че неговата парламентарна група ще подкрепя и ще работи за закриване на спецправосъдието, като ще положи усилия това да стане гладко. Той добави, че законопроектът за промени в Закона за съдебната власт не е единствената стъпка, а част от мерките, които трябва да се предприемат за съдебна реформа.

От "Има такъв народ" заявиха, че ще подкрепят законопроекта. Андрей Михайлов коментира, че със закриването на спецправосъдието няма да пострада борбата с корупцията и организираната престъпност. „В обществото се създаде усещането и беше потвърдено от данните, че този съд не оправда съществуването си“, каза той.

Атанас Славов от „Демократична България“ заяви, че законопроектът е очакван от голяма част от българското общество. По думите му спецправосъдието се е превърнало в символ на едно управление с все по-силен авторитарен импулс през последните години. По думите му всякакви аргументи за противоконституционност на закриването на специализираните съд и прокуратура не са релевантни.

Според Хамид Хамид от ДПС няколко десетки дела ще бъдат блокирани и засегнати от абсолютната давност със закриването на специализираните съдебни структури. По думите му това ще са онези дела, по които „обвиняеми и подсъдими плащат тази поръчка, на която сме свидетели днес“. Той добави, че олигарси „спонсорират това начинание“, като според него опитът им ще бъде успешен.

От парламентарната група на „Възраждане“ заявиха, че подкрепят закриването на специализираните съд и прокуратура, но това няма да доведе според тях до съществена съдебна реформа и прехвърлянето на дела няма да подобри наказателното правораздаване.

БТА