Увеличават се жалбите срещу частни съдебни изпълнители, алармира Мая Манолова
Увеличават се жалбите срещу частни съдебни изпълнители, алармира Мая Манолова / БГНЕС, архив

Жалбите на граждани срещу действията в изпълнителните производства растат лавинообразно. Точно три пъти са нараснали тези жалби срещу частните съдебни изпълнители, картината е изключително тревожна, съобщи в Хасково омбудсманът Мая Манолова.

Тя участва в конференция на тема "Защита на длъжника в изпълнителното производство - практически промени, възможните решения", организирана от фондация "Право и правосъдие" с участието на депутати и юристи.

Омбудсманът предлага промени за правомощията на частните съдебни изпълнители

Манолова се обяви за законодателни промени в защита на длъжниците и уточни, че вече е предприела инициативи за изменение на съответните текстове на Гражданско - процесуалния кодекс.

Правят "Стена на срама" с имената на всички частни съдебни изпълнители

Като "дълбоко несправедливо" спрямо българските граждани тя оцени решението на Конституционния съд, според което се отхвърля искането на обществения защитник хонорарите на юрисконсултите да отпаднат при изпълнителните дела.

Режимът е залитнал в едната посока и е привилегироващ кредиторите, и почти в цялата част на производството е в ущърб на длъжниците, обобщи Манолова.

Частните съдебни изпълнители искат отпадане на таксата "юрисконсулт"

и още: Решението на КС за хонорарите на юрисконсултите е несправедливо

Контролът върху действията на съдебните изпълнители е станал по-химерен, оцени и председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Мая Манолова предлага още промени в законодателството, които касаят привилегии на банки, възможност за оспорване на оценките на изнасяните за публична продан имоти, защита на финансите на общините от публично-правен характер, и несеквестируемия размер на средствата на длъжниците.

Източник: БТА