/ DarikNews.bg
Управляващите ще внесат в понеделник поправките в закона за енергетиката, с които ще се спрат търговете за студения резерв. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание на министър Теменужка Петкова и шефа на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Този механизъм ще бъде заменен с друг временен, с който министърът със своя заповед да може определя сигурността на системата, като се обсъжда участието на ТЕЦ "Марица-Изток", разясни Валентин Николов.

"Няма да търсим вариант да заменим студения резерв с друг вид услуги и да предоставим пари на същите играчи, които досега са, подчертавам, са спечелвали на търг капацитети, а ще търсим варианти да отиде в държавната ТЕЦ "Марица-Изток"2", уточни той.

Депутатът призна, че промените се правят заради политическото решение на коалиционния съвет, но подчерта, че по това се работи още от началото на годината и е предстояло да бъде свършено, тъй като е и препоръка на Еврокомисията.

"За елиминирането на студения резерв ние също имахме подготвени текстове, но с оглед на ситуацията, ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесем това предложение още в понеделник. Ще гарантираме енергийната система по най-добрия и целесъобразен начин", посочи Теменужка Петкова.

Валентин Николов пък призова политиците, които не са в темата, да не вземат отношение с цел да саботират енергийната система.

"Нито министър Петкова, нито някой друг, може да даде или отнеме на ТЕЦ Варна парите, които й се дават. Там се извършват търгове. Никой не е дал или взел, разпределил някакви мегавати. Студеният резерв много пъти е бил задействан, и ТЕЦ Варна е работил, имало е и глоби, ТЕЦ Бобов дол. Всички участват в тези търгове. Сега заменяме този механизъм, заради политическата обстановка забързваме, но това е нещо, по което работим от началото на годината - механизъм за услуги да бъде насочен единствено към държавния ТЕЦ", обясни той.

"През годините ТЕЦ Варна винаги е участвал в студения резерв на страната. Глобявали сме всяка една централа, независимо дали е Бобовдол или ТЕЦ Варна", каза и министър Петкова.