/ Министерството на транспорта и съобщенията
Автомобилите за контрол на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” вече са оборудвани с ПОС терминални устройства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Те са свързани с електронната система за контрол на Агенцията, в която са генерирани и наказателните постановления.

ПОС терминалните устройства дават възможност за плащане на наказателните постановления от нарушители, които са чуждестранни граждани без постоянен адрес на територията на България, както и български граждани. 

В случай, че нарушителят не желае да обжалва глобата, може да я заплати веднага чрез ПОС терминал или по банков път в 14-дневен срок, като и в двата случая стойността на глобата се намалява с 20%.

Чрез въвеждането на този метод на заплащане ще бъде завишена събираемостта на глобите и ще се намали административната тежест, уточняват от министерството.

Оборудването на автомобилите с ПОС терминали започна поетапно в началото на месеца. До момента над 10% от нарушителите без постоянен адрес на територията на България са се възползвали от този начин на заплащане на глобите, показват данните на Министерството на транспорта и съобщенията. 

Припомняме, че през ноември МВР съобщи за нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата. Новият метод е чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Вайбър.
Иван Лазаров, БТА