/ община Стара Загора
До 31 декември 2024 г. се удължава срокът за изготвяне на технически паспорти на съществуващите строежи. Това предвижда проект за изменение на Наредба 5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обществено обсъждане.

Промяната предвижда срокът да важи, както и досега, за сградния фонд - държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите смесена държавна и частна собственост или смесена общинска и частна собственост, и техническата инфраструктура. Причина за удължаването му е високата степен на несигурност, породена от пандемията от COVID-19 и последиците от нея, които могат да доведат до затруднения за собствениците на сгради да се справят времево и финансово със сега определения срок за съставяне на технически паспорти - до 2022 г., посочват от министерството.

Предлагат удължаване на срока за изготвяне на технически паспорти на сградите

По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към месец април 2021 г. в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0,39 на сто от тях. Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 на сто.

Приетата от правителството Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 година да бъдат обновени 60 на сто от жилищния фонд и близо 17 на сто от нежилищния, като площта на обновените сгради от целия сграден фонд се очаква да бъде над 45 на сто.

Според нея мерките за енергийна ефективност и енергоспестяване трябва да бъдат съчетани по подходящ начин с техническите мерки за устойчивост на конструкцията, безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, устойчиво използване на природните ресурси. В този процес техническата паспортизация на сградния фонд ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор.
БТА