/ БГНЕС
Майки на деца с увреждания учредиха национална гражданска инициатива с името "Системата ни убива всички". Новата организация ще работи за цялостна реформа в провежданите политики за хората с увреждания в България.

На второ четене: НС гласува Закона за хората с увреждания
 
Нейни инициатори са някои от протестиращите майки, които участваха в шестте национални протеста, и в разполагането на палаткови лагери в цялата страна - Мая Стоицева, Весела Одажиева, Ина Маринова, Валентина Ташкова, Шенай Мустафа, Боряна Драганова.
 
Като първи стъпки за промени в законодателната сфера от "Системата ни убива всички" очертават ратифициране на Факултативния протокол към Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН и промяна на модела за оценка на увреждането като база за предоставяне на подкрепа на човека с увреждане.

Лекари от ТЕЛК се заканиха да спрат работа, отказват да работят под натиск
 
От инициативата настояват за въвеждане на индивидуална оценка на потребностите, промяна в наредбата за медицинската експертиза, в която ясно да се разграничи експертната медицинска оценка за вид и степен на увреждане от оценката за работоспособност на хората с увреждания, и въвеждане на препоръки за необходимите мерки и средства за компенсиране на дефицитите в неговата функционалност.