/ БГНЕС, архив
В условията на запазения зад парламента палатков лагер на майките на деца с увреждания, депутатите ще гласуват на второ четене законите за личната помощ и за хората с увреждания. Миналата седмица протестиращите майки поискаха оставката на правителството, заради промени в закона за личната помощ, направени в последния момент, а след среща с премиера Борисов и поправяне на промените заявиха, че остават в палатката до окончателното приемане на двата закона, с които се слага началото на исканата от тях реформа.

Социалната комисия одобри консенсусните текстове в закона за личната помощ
 
Преработеният вариант на закона за личната помощ, известен като "закона на майките", ще бъде гласуван на второ четене в пленарна зала, заедно със законопроекта за хората с увреждания, подготвен от социалното министерство в диалог с протестиращите майки и организациите на хората с увреждания. Окончателните текстове на закона за личната помощ гарантират финансов ресурс за личните асистенти на хората с най-тежките увреждания. Когато за лична помощ кандидатства дете с 90 и повече процента на увреждането, от семейната му помощ ще се отнемат до 380 лева в полза на общината-доставчик, в зависимост от отпуснатия брой часове, обясни в петък омбудсманът Мая Манолова.

Писмо предизвика разделение сред майките в „Системата ни убива“
 
"Ако детето с увреждане му бъдат определени по 2 часа лична помощ, които представляват 250 лева, да не се отнемат тези 380 лева, а да се приспаднат само 250 лева от цялата сума", обясни Манолова.
 
"Този вариант на законопроекта и законът за хората с увреждания са първата голяма крачка към реформата", заяви Мая Стоицева, представител на майките от фейсбук групата "Мостове".
 
"Имаме рамките, имаме текстовете, започва много по-сериозната работа по наредби, методики, реформирането и прилагането на двата закона. Ние като майки ще бъдем на линия, за да можем да даваме идеи, да помагаме целият този процес да се случи до край", подчерта Стоицева.

28 ноември: Майките от „Системата ни убива” си тръгнаха доволни от срещата с премиера
 
В края на миналата седмица Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" заяви, че майките остават в протестна готовност до днес.
 
"В сряда ще се види окончателният резултат от нашата дългогодишна борба. Това е огромна крачка напред и тя трябва да продължи в тази посока", заяви Вера Иванова.