/ БГНЕС
Лекарите от столичните ТЕЛК комисии заплашиха, че ще спрат работа, ако протестиращите майки разпънат палатката си пред здравното министерство през януари. Пред Дарик председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК в София д-р Боряна Холевич заяви, че отказват да работят под натиск и не са съгласни с въвеждането на оценка на функционалността на хората с увреждания, която да бъде извършвана от комисиите. Майките от инициативата "Системата ни убива" обаче няма да преосмислят решението си да разположат палатковия си лагер в центъра на София.

Депутатите гласуваха окончателно Закона за личната помощ
 
Исканата от протестиращите майки  оценка на функционалността или на това какво човек може да прави, ще отнеме права на голяма част от хората с увреждания, за сметка на една малка част от тях, твърди д-р Боряна Холевич, лекар в столична ТЕЛК комисия. Тя не е съгласна лекарите да правят такава оценка.
 
"Медицинската експертиза трябва да определя и степента на увреждането и противопоказаните условия на труд, тоест тези, които биха навредили допълнително на лицето. Считаме че всички социални придобивки се отпускат за компенсация на това, което човек не може, а не на това, което човек може", обясни Холевич.

Отпускат 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания догодина
 
От своя страна Вера Иванова от "Системата ни убива" попита - кой ще прави оценка на функционалността, ако не са лекарите? Тя защити искането за въвеждане на тази оценка.
 
"Не е редно нашите деца на 16 години да са негодни за държавата пенсионери. Това го няма никъде в Европа и тези лекари трябва да проумеят, че нещата се променят. Аз не мога да приема, че моят син на 16 години е негоден пенсионер. Има функционалност. Може да прави много неща и за да е данъкоплатец, и за да е полезен за държавата не може да му пише 100% негоден", заяви Иванова.

На второ четене: НС гласува Закона за хората с увреждания
 
Майките не приемат заплахите на лекарите от София и от други големи градове, че спират да издават телкови решения от януари, ако палатката на "Системата ни убива" бъде разпъната пред здравното министерство. 
 
"Аз искам да им задам въпроса защо не спряха работа, когато се промени наредбата за медицинска експертиза и според техните думи над 100 хиляди са в момента с нарушени права и без средства по ТЕЛК. Тогава къде бяха тези лекари, защо не спряха работа, защо оценяват в момента хората и хората губят помощ и пари, а ще спрат когато ние опънем палатка, искаме реформа и добро за всички хора с увреждания", подчерта Иванова.