Учебниците от 5 до 7 клас ще струват на държавата 21 млн. лева
Учебниците от 5 до 7 клас ще струват на държавата 21 млн. лева / netinfo

Безплатните учебници от 5 до 7 клас ще струват 21 милиона лв. на бюджета. Това съобщи днес във Варна министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Предложението вече е изпратено в Министерството на финансите, но то може да стане факт най-рано през учебната 2007-08 г.

Даниел Вълчев съобщи още, че до дни ще приключи процедурата за безплатните учебници от 1 до 4 клас за новата учебна година. Той коментира още, че се обсъждат варианти за стопанисването на ученическите бази за отдих и спорт. Те са 150 на брой, но реално се експлоатират 50, които обаче също не са в добро състояние.

Вариантите са два - или базите да извършват социална дейност и да се издържат от държавата, или да бъдат търговски дружества. Личното мнение на министъра е, че по-голяма част от базите трябва да са търговски дружества, но част от тях трябва да имат и социални функции.

Министър Вълчев присъства днес на демонстрации в прабългарското селище Фанагория във Варна. Там над 200 деца ще участват в националната програма "Аз съм българче". Децата са от 10 български града.