Участваме в проекти на Агенцията за командване и контрол на НАТО
Участваме в проекти на Агенцията за командване и контрол на НАТО / netinfo

България ще участва в бъдеще в работата по различни проекти в областта на комуникацията на Агенцията на НАТО за консултации, командване и контрол. Това каза министърът на отбраната Веселин Близнаков на среща с генералния директор на Агенцията Даг Вилхемзен, който е на посещение у нас.

Близнаков е отбелязал, че в българската армия ще се реализира комуникационно-информационната система - ПИКИС, като особено внимание ще се отделя на функционирането й при участие на български контингенти зад граница.

Според министър Близнаков българската индустрия и фирмите от отбранителната промишленост трябва активно да участват в търгове и програми на Агенцията, защото това е най-прекият път за достигане на оперативна съвместимост между 26 -те страни членки на Алианса.

Генералният директор Даг Вилхемзен е информирал, че бюджетът на Агенцията е около 300 млн. евро и за всички страни членки има еднакви стандарти за ползването на тези средства. По думите му, важното е да се участва в разработването на програми, които да допринесат за производството на качествени изделия, предназначени за всички страни от НАТО и така да консолидират съюза.

Даг Вилхемзен е поканил министъра на отбраната Веселин Близнаков да посети Агенцията в Брюксел.