Убиецът на Ангел от Катуница ще лежи в затвора 18 години
Убиецът на Ангел от Катуница ще лежи в затвора 18 години / снимка: Impact Press Group
Убиецът на Ангел от Катуница ще лежи в затвора 1 г. повече
55693
Убиецът на Ангел от Катуница ще лежи в затвора 1 г. повече
Ваня Петрова
Веселин Христов
  • Убиецът на Ангел от Катуница ще лежи в затвора 1 г. повече
  • Ваня Петрова
  • Веселин Христов

Пловдивският апелативен съд увеличи с 1 година наказанието на Симеон Йосифов, който прегази и уби 19-годишния Ангел Петров от Катуница при размириците в селото.

Йосифов ще изтърпи присъда от 18 години затвор, вместо наложената му по-рано от Пловдивския окръжен съд присъда от 17 години лишаване от свобода.

Освен това той е лишен от право завинаги да управлява да управлява МПС.

Съдът отне в полза на държавата лекия автомобил "Форд Транзит" като вещ, послужила за извършване на умишлено престъпление.

55-годишният Симеон Йосифов е признат за виновен, че при пътнотранспортно произшествие умишлено е убил 19-годишния Ангел на 23 септември миналата година. Мотивите на съда са, че вината на шофьора е доказана по безспорен начин от свидетелските показания, както и от съдебномедицинската и автотехническата експертиза по делото.

 

През април прокуратурата протестира присъдата от 17 години затвор за шофьора-убиец с искане да му бъде наложена по-висока с година и половина присъда. Защитата на Йосифов -адвокат Стефан Левашки, обжалва решението на окръжните магистрати.

По време на делата срещу него, Йосифов твърдеше, че е невинен.

Вуйчото на Ангел - Веселин Христов, и до днес смята, че това е физическият убиец на племенника му, а истинските поръчители не са наказани за убийството.

По време на разследването стана ясно, че вечерта на 23 септември дъщерята на Кирил Рашков - Събка, е организирала 100 роми от пловдивския квартал "Столипиново" да сплашат Веселин Христов.

Че не е справедлива присъдата на Йосифов и истинските убийци не са получили заслужено наказание, смята и лелята на 19-годишния младеж - Ваня Петрова. Спорде нея, откакто фамилия Рашкови се изнесе от Катуница, хората там живеят по-спокойно.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември 2011-а след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.