Туристите не бягат от България въпреки финансовата криза
Туристите не бягат от България въпреки финансовата криза / netinfo

Издадените входни визи за сръбски граждани през годината са се увеличили с 60%, а тези за македонци с 48%, има и нови 3-годишни визи с опция за многократно влизане за руснаци, които притежават недвижими имоти у нас. Така заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев коментира отрицателните прогнози за приток на туристи през летния сезон.

Керемедчиев прогнозира, че въпреки глобалната финансова криза, България остава предпочитана туристическа дестинация. Въпреки че в Сърбия започва кампания по подмяна на досегашните паспорти, България ще продължи да издава визи за нейни граждани до последния възможен срок. Новост са и двукратните входни визи за сърби и македонци, които са с продължителност 30 дни, предлагат възможност за културен туризъм.

„Тези хора да идват до България, да прескачат до Турция или Гърция, след което отново да идват в България. Това ще даде възможност за една по-голяма мобилност на туристите, но и ще ни подготви за 2011 година, когато ще влезем в Шенген", обясни заместник-министърът на външните работи.