/ iStock/Getty Images
Трети случай на Африканска чума по свинете е констатиран в област Благоевград, каза за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Михаил Бащавелов. Поредният случай е установен при дива свиня на територията на Национален парк "Пирин", в рамките на горските стопанства на Разлог и Симитли.

За да се ограничи инфектираната зона, са предприети мерки, допълни д-р Бащавелов, като е ограничен достъпът на хора и превозни средства. Разрешено е преминаването само на служители на ОДБХ, на Изпълнителната агенция по горите, пожарната, полицията и РИОСВ.

В момента екипи на Областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки в цялата област във връзка с доброволното умъртвяване на домашни прасета, каза още д-р Бащавелов. Те ще продължат до края на месеца.

Обработват се и документите, постъпили от общините, след което на стопаните, спазили определения от областната епизоотична комисия срок, ще бъдат изплатени средствата, предвидени за биосигурност и дезинфекция.
 
БТА