тунел Ечемишка
тунел Ечемишка / netinfo
Експерти за трагедията в тунела Ечемишка
92412
Експерти за трагедията в тунела Ечемишка
Темата: Инцидентът в тунала Ечемишка
  • Експерти за трагедията в тунела Ечемишка
  • Темата: Инцидентът в тунала Ечемишка
Експлоатационният срок на конструкцията на осветителните тела в тунел „Ечемишка” е изтекъл и ремонт там е трябвало да бъде направен още преди няколко години, категорични са експерти.

От пътната агенция твърдят, че през септември миналата година е направена проверка на съоръжението, която е показала, че то е годно за ползване и няма индикации за проблеми.

Специалисти в областта обаче коментираха пред Дарик, че няма как толкова голям проблем да се формира само за няколко месеца и със сигурност е бил видим още по време на есенната инспекция.

Жена загина при инцидент на АМ „Хемус“

Не е възможно конструкцията на тунела "Ечемишка" да е била годна за експлоатация през септември миналата година и няколко месеца по-късно да се случи инцидент като този в неделя, коментира Антони Чипев от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

"Това според мен е невъзможно, защото ако такива мерки са били необходими и са взети - те може да са констатирани, но да не са отстранени, ако е имало такива проблеми, говорим хипотетично, но ако са констатирани проблеми и са взети мерките, не би следвало да има толкова бърз лош ефект", каза Чипев. По думите му това би означавало, че не са взети подходящите мерки.

Герджиков разпореди проверка на трагичния инцидент на магистрала "Хемус"

Причините за трагичния инцидент могат да бъдат много, но ако става дума за корозия на елементите това със сигурност е можело да бъде установено още през септември, категоричен е управителят на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство Виктор Ташев.

"Ако е следствие на корозия, при тези елементи от конструкцията тази корозия трудно би могла да се развие толкова бързо за пет-шест месеца. Това е корозия, която се развива в годините. Трябва да е достигната някаква критична фаза, за да може изведнъж да поддаде конструкцията", коментира Ташев.

Експерт: Тунелите в страната не се поддържат адекватно

Според него няма как зимните условия и по-интензивният трафик да са оказали такова пагубно влияние върху конструкцията на тунела. "Това е нормална зима и ние така я определяме. Зависи от гледната точка - някой ще каже, че е била много тежка, но за мен това е нормална зима. Но да кажем, че тези условия да са предопределили този инцидент и по-скоро аварията с конструкцията, едва ли", коментира той.

Пред Дарик експерти изразиха мнение, че голямо значение има и как точно е осъществена проверката на съоръжението през септември миналата година – дали е направен само оглед или устойчивостта на конструкцията е била тествана.