„Имаме голяма склонност за промени в изборните технологии. Всяка система на избор има своите недостатъци”. Така говорителят на ЦИК Цветозар Томов отговори пред NOVA на репликата на Мира Радева, че ако сме имали мажоритарна система по-лесно ще се случват мнозинствата. 

„При пропорционалното гласуване има преференциален вот също. ЦИК и изборната администрация като цяло има достатъчно опит за провеждане на избори. Организационно технически проблеми няма да възникнат. Ако се стигне до хибридно гласуване – с машина и с бюлетина, е добре двата протокола да се сумират при общата обработка на изборните резултати”, заяви той. 

Изборните машините имат 3-годишен гаранционен срок, но това означава, че отпада ангажимента на доставчика да поддържа машините. Те имат срок на действие 10-15-години”, каза говорителят на ЦИК.

Той посочи, че ако трябва да избера между системи за оптично сканиране и системи за записване на вота, ще избера оптичното сканиране.

Изборите няма да се оскъпят много. Разходите за производство на бюлетини ги правим и сега”, каза Томов и допълни: „Работата на секционните комисии ще е по-тежка и би било оправдано да се увеличи заплащането на членовете на секционните избирателни комисии”.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA