Част от политиците в България защитават руския интерес. Такова мнение изрази бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на „Събуди се" по NOVA.

„Има политици, които скачат на амбразурата всеки път, когато бъде засегнат руският интерес у нас. Това е желание за влияние върху русофилско настроения електорат в България. Руската пропаганда продължава поне 150 години. Независимо кой е на власт, Русия винаги се е старала българската история да бъде представена по начин, изгоден за нея. Тези политици, които защитават руските интереси, разчитат на електората, който е израснал по определен начин", поясни той.

Той коментира и предстоящото експулсиране на 70 руски дипломати от България. Те трябва да напуснат страната ни в неделя.

Два самолета прибират руските дипломати и техни близки в родината им

„Ще се диша малко по-спокойно тук. Няма да имаме толкова активно вмешателство в икономиката и политическия обществения живот в страната. Въпросът дали ефектът ще бъде устойчив и доколко нашите служби ще се справят с тези хора, които са се „хранили” през руското посолство”, каза Тагарев.

По думите му „самото изтегляне на дипломатите няма как да прекъсне изведнъж каналите на въздействие”.

И допълни, че от години Русия има огромно влияние в България.

„Излязоха данни покрай опита за преврат в Черна гора, които не са официално потвърдени от българските власти, че Русия използва своето базиране у нас за действие на Балканския полуостров. Намират средата за благоприятна за действия. Това трябва категорично да се промени”, поясни военният експерт.

Според него е имало случаи, в които българските служби и правосъдната  система „са се разсейвали”.

„След опита на отравяне на Емилиян Гебрев прокуратурата замете случая под килима. Бих се надявал руското посолство у нас да бъде временно затворено, но няма да се случи. Русия не се колебае да използва всички инструменти, с които разполага, за да постига целите си”, смята още Тодор Тагарев.

На въпрос изнася ли България оръжие за Украйна, бившият служебен министър коментира следното:  

„Считам, че България предоставя на Украйна немалки количества боеприпаси. Дори някъде ми попадна информация, че страната ни е сред топ 3 доставчици на въоръжение и боеприпаси за украинската държава. Това не се случва директно, става чрез продажби, от които определени фирми и техни посредници печелят доста добре. За мен притеснителното е, че страната ни няма позиция за оказване на военна помощ на Украйна”.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA