/ БГНЕС
Премиерът посъветва новия кмет на София да не затваря вратите за разговори
Премиерът акад. Николай Денков се срещна с новия кмет на София Васил Терзиев.

"Терзиев постави няколко от общите теми, по които екипът му знае, че трябва да работи интензивно - образование, финансиране на общините, инфраструктура", посочи министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след срещата.

Терзиев от своя страна благодари за протегнатата ръка. "Ще има протегната ръка към всички представени в СОС, ще търсим допирните точки и ще инициираме среща с всички политически партии, за да се намали напрежението и да има работещ общински съвет", посочи той.

Васил Терзиев и общински съветници в София положиха клетва

Денков коментира за вота на недоверие срещу кабинета, който ще бъде утре.

"Това ще е възможност да обясним на хората какво е направено в последните 5 месеца в системата на отбраната и националната сигурност. Много процеси се движат успоредно и затова трябва обществото да е информирано. Разбира се, готови сме да чуем и всякакви критики, стига да се основават на факти, а не на измислици", посочи Денков.

Той заяви, че това, което има на национално ниво, не винаги може да се пренесе на местно ниво, тъй като общините са различни. Той обаче посъветва да не биват затваряни вратите към никого.

Терзиев посочи, че срокът за избиране на председател на Столичния общински съвет е три месеца, а ако не се стигне до такъв - следват избори за нов общински съвет.

Общинар от ГЕРБ се оплака: Ако Терзиев взима 1 лев заплата, моята ще бъде 63 стотинки

Кметът на София внесе и яснота за заплата си. "Сами разбирате, че заплатите на общинските съветници зависи от заплата на кмета. От заплата, която се полага на кмета, ще взема 1 лев, а другото ще го даря. Няма как да привлечем качествени хора, които да работят за 70-80 стотинки", заяви той.

В понеделник избраният за кмет на столицата Васил Терзиев и членовете на Столичния общински съвет официално положиха клетва. Терзиев обяви, че първата задача, извън тези, които са заложени в програмата му, е да се запознае с администрацията и да разбере кои неща са най-неотложните, които е нужно да бъдат придвижени до края на годината.

Денков допълни, че приходите от транзитната такса върху руския газ са предвидени в бюджета, но няма официално потвърждение от "Газпром", че ще плащат такава такса. Има известна дискусия, че трябва да се прецизира текста на закона, за да не се тълкува двузначно. Бюджетът е в период на обществено обсъждане, накрая ще бъде внесено в парламента това, което е минало през обществено обсъждане. "Част от критиките са противоречиви. Крайното решение е на Народното събрание. Нека министърът на финансите да мине дискусиите, да внесе бюджета, да може да защити приходите и да са балансираните приходите и оттам Народното събрание ще реши", заяви Денков.