/ БТА
Ако Васил Терзиев изпълни заявката си да получава месечна заплата от 1 лев, това означава, че общинските съветници в София ще получават месечно възнаграждение от 0.63 лв.

За това алармира Димитър Вучев от ГЕРБ. Той припомня, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината, а общинските съветници пък не може да взимат повече от 70% от брутната работна заплата на председателя за съответния месец.

Каква заплата ще получава Васил Терзиев като кмет на София

"И сега само си го представете - една цяла институция, в която всички избрани политици взимат месечни заплати от съответно 1 лв (кмет), 0,90 лв (председател на общински съвет) и 0,63 лв (общински съветници), пише Вучев във Фейсбук.

"Ако кметът на града е милионер, който няма нужда "да се възползва от публична дейност", такава ли е ситуацията с хората от екипа му? Мислите ли, че при заплата от 0,63 лв нито един общински съветник не би се изкушил да потърси, така да го наречем, допълнително материално стимулиране? Ще пазим ли всички ние, 61 съветници, интересите на гражданите на Столична община, както се заклехме дружно при първата сесия?", пише още общинският съветник.

Той смята, че заявката на новия столичен кмет за заплата от левче е популизъм.

"Чухме го няколко пъти от него в кампанията. Тогава можеше да се приеме както за малка щипка популизъм, така и за непознаване на законовата уредба. Но, хайде, да не сме повече католици от Папата", призова Димитър Вучев.


 

В късния следобед кметът успокои, че няма да ощетява доходите на общинската администрация.

"От заплатата, която се полага на кмета, аз ще взема 1 лев, а другото ще го даря", съобщи Васил Терзиев след среща с премиера Денков, като посочи, че темата за достойното заплащане на администрацията е нещо, по което ще се работи.