Терористът се опитал да наеме кола ден преди взрива в Бургас
Терористът се опитал да наеме кола ден преди взрива в Бургас / МВР

Терористът камикадзе, за когото се смята, че е автор на взрива край летище „Бургас", ден преди атентата е бил в Равда и Поморие. Това заяви в интервю за БНТ окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която е и наблюдаващ прокурор по досъдебното производство срещу неизвестен извършител, което беше образувано за безпрецедентния терористичен акт в България.

Чапкънова каза още, че има разпитан свидетел, който е дал много добър словесен портрет на мъжа, заснет от охранителните камери на летището в Бургас.

„Става въпрос за собственик на фирма, която отдава автомобили под наем в град Поморие. Предполагаемият атентатор е направил опит да наеме автомобил, комуникирало е със собственика на тази фирма, по негови данни мъжът е говорил на английски език, който обаче е бил със специфичен акцент. Поискал е автомобил само за един ден. До сделка не се е стигнало, тъй като документът, който е представил, за да удостовери правоспособността си да управлява моторно превозно средство, е направил впечатление на собственика на тази фирма, усъмнил се е и това всъщност е бил поводът да откаже да му предостави автомобил", каза още Чапкънова.

По думите й мъжът е бил оставил капаро от 50 лева за колата, които, тъй като сделката не е била реализирана, впоследствие са били върнати.

Според свидетеля мъжът е бил с къса коса, а на шофьорската книжка - с дълга.

„Терористът камикадзе е дошъл на летище Бургас с таксиметров превоз. Установен е шофьорът, който го е превозил", обясни още окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.