В петък и през почивните дни ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с купеста облачност и краткотрайни валежи с гръмотевици в планините и планинските райони, както и в Североизточна България. В петък и събота, когато ще има най-много слънчеви часове – само на отделни места, в неделя - на повече места. С югозападен вятър максималните температури ще достигат и надхвърлят 30°. Това сочи прогнозата на НИМХ.

В началото на следващата седмица температурите ще се задържат високи, в низините около и над 30°. Отново, на места главно в Западна и Централна България, ще има условия за следобедни краткотрайни валежи и гръмотевици. Във вторник и сряда, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, температурите ще се понижават. Повишава се вероятността за локално по-интензивни гръмотевични бури, възможни са и градушки.

БТА

През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През първите дни от юни въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните, на места максималните ще достигат до 32°-34°.

В средата на десетдневието от северозапад ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и доближат до обичайните за периода.

/iStock

В началото на второто десетдневие се очаква временно повишение на температурите. Ще настъпи и временно стабилизиране на атмосферата, времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
НИМХ