Така бившият енергиен министър коментира кризата в КЕВР
С решението на Конституционния съд на практика Станислав Тодоров губи всичките си правомощия. Той има най-много 18 дни на поста – решението на съда трябва да излезе в Държавен вестник в максимален срок от 15 дни и влиза в сила 3 дни след обнародването му, съобщава NOVA.

Хаосът е факт. Той има предистория. През последните седем месеца ние сме свидетели на една управленска и експертна немощ. С лека ръка управляващите, които се самопровъзгласиха за борци с корупцията, сами си сложиха етикети, че те са честни и почтени, погазват законите и Конституцията на страната”. Така депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова коментира създалата се ситуация. Тя припомни, че още през февруари ПГ на ГЕРБ-СДС са предупредили, че изборът тогава за нов председател на Енергийния регулатор е противоконституционен и ще доведе до хаос в един от най-важните сектори за страната ни. 

Тодоров след решението на съда: КЕВР не може да приеме цената на газа за август (ВИДЕО)

По думите й опозицията не спекулира с темата – решенията на КЕВР наистина били уязвими. „Всяко едно заинтересовано лице може да обжалва решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране”, твърди Петкова. Бившият енергиен министър обясни, че при такава ситуация се прави проверка. Ако при нея се установи, че в конкретен казус гласът на председателя на КЕВР е бил решаващ, взетото решение може да бъде обжалвано. „Всички действия, които този председател е предприел от деня на избора му до произнасянето на Конституционния съд, са абсолютно нелегитимни – назначения, уволнения. Все едно този председател не е съществувал”, категорична е Теменужка Петкова.

Повече гледайте във видеото.
NOVA