Телефонните измамници се насочиха към учителите
Телефонните измамници се насочиха към учителите / БГНЕС, архив
Телефонните измамници се насочиха към учителите
91246
Телефонните измамници се насочиха към учителите
  • Телефонните измамници се насочиха към учителите

Схема на телефонна измама, при която жертви най-често стават учители, се разпространява в момента, сигнализираха от МВР с писмо до образователното ведомство.

Измамникът се представял за началник на Районно управление на МВР и казвал, че му е необходим преводач за задържан чужденец. Молел да бъдат изпратени пари около 200-300 евро по банков път, тъй като задържаният нямал средства. Обещавал после парите да бъдат възстановени в районното управление.

Възможно е измамникът да  поиска и закупуване на ваучери за зареждане на СИМ-карти за предплатена мобилна услуга, чиито кодове се диктуват по телефона, предупреждават още от Министерство на образованието.

Телефонните номера на учителите измамникът научавал обикновено от директорите на съответните училища, с които се е свързал преди това.

Домоуправителите се хвърлят в борбата с телефонните измамници

Началникът на криминален сектор в СДВР към отдел "Противодействие на криминалната престъпност" Ивайло Величков каза за Дарик, че все още няма подадени сигнали от измамени учители по тази схема

На неуспешен опит за телефонна измама по точно тази схема е станал жертва миналата година и директорът на 51-во Средно училище в София Асен Александров.

Ивайло Величков посъветва гражданите да не предоставят лични данни, както и адреса си по телефона на непознати. Той подчерта, че полицейските органи никога не действат по този начин - искане на пари по телефона.