Телефонните измами са често срещаните в ежедневието ни. Затова от полицията насочват вниманието на гражданите към ясните сигнали, които изобличават опитните престъпници

Сред най-честите сценарии е този, при който под предлог за съдействие на полицейски служители се иска да бъде предадена определена парична сума, обяснява ст. инспектор Десислав Райчинов от ОДМВР-Шумен. Друг случай е да се предаде сума под предлог оказване на медицинска помощ на близък

Съветът на полицая е човек да запази самообладание в такъв момент, защото ако изпадне в стрес, това ще бъде умело използвано от телефонните измамници. Независимо от "инструкциите" трябва да се увери, че връзката е прекъсната и да се обади на свои близък или на телефон 112. 

Десислав Райчинов, ОДМВР-Шумен
DarikNews.bg

Често хората си мислят, че връзката е прекъсната, но всъщност пак говорят с измамниците, обяснява инсп. Райчинов и допълва, че те умеят да използват различни сценарии - от болен роднина преминават към полицейска операция, ако усетят, че има разколебаване в жертвата.   

Телефонните измамници се възползват от по-слабите сетива на възрастните хора и затова често именно те стават жертви. 

ало измами
DarikNews.bg

Важно е при такъв разговор да не се припознават в човека, който е на отсрещната страна на линията и в никакъв случай да не се предоставят лични данни, категорични са от полицията.