/ БГНЕС, архив
Тази година кампанията „Великден за всеки“ влиза в училищата
96502
Тази година кампанията „Великден за всеки“ влиза в училищата
  • Тази година кампанията „Великден за всеки“ влиза в училищата
С поредица от срещи с ученици, насочени срещу разхищението на храна, ще бъде разширена инициативата "Великден за всеки" тази година. Това обяви днес при официалното откриване на кампанията омбудсманът Мая Манолова.
 
За трета поредна година екипът на националния омбудсман събира средства за подпомагане на възрастни хора с ниски пенсии да посрещнат Великденските празници.

Форматът ни вече е с фокус и върху младите хора, уточни Манолова. "Предизвикателството е да влезем в българските училища, да разкажем на децата кои са здравословните храни, как е добре да се храним здравословно. Че една наранена ябълка и един презрял банана е по-добре да се превърнат в един здравословен шейк, отколкото да бъдат изхвърлени на боклука", обясни омбудсманът.
 
Експерти за ученическото меню: По-малко мазнина в баниците, още риба и зеленчуци

Кампанията "Великден за всеки" ще подкрепи пенсионери, чиито пенсии надхвърлят минимално необходимите за получаване на Великденски добавки. Подкрепата ще бъде под формата на ваучери - всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5000 обекта в цялата страна. Кой ще бъде подпомогнат ще стане ясно след като правителството обяви кой има право на Великденските надбавки.
 
Лица на кампанията
тази година са Миро, Анелия, Криско, баскетболният треньор Тити Папазов, актрисата Деси Бакърджиева и колегата  й Тончо Токмакчиев, както и учениците от 51 СОУ "Елисавета Багряна", които днес приготвиха козунаци за възрастни хора от социален дом в столицата.
 
Средства в кампанията ще се събират до Велинденските празници, а всеки може да дари един лев с смс 1255. Средствата се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст:
 
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF