Таня Андреева тайно сменила шефа на Пирогов
Таня Андреева тайно сменила шефа на Пирогов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Две седмици преди да предаде поста здравен министър д-р Таня Андреева е махнала директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, съобщава „Труд", като се позовава на направена справка в Търговския регистър.

След точката за освобождаването на професора, Андреева разписва в заповедта си да му се изплати "обезщетение за неспазения срок на предизвестнието съгласно договора му за управление".

След решението на Андреева съветът на директорите на "Пирогов" - проф. Веселин Василев, проф. Димитър Раденовски и доц. Христо Цеков, се събира на 4 август. Тогава за изпълнителен директор се избира доц. Христо Цеков, който е началник на Трета хирургична клиника в института, става ясно от проверката в регистъра.

"Официално никой нищо не ми е съобщавал, не знам какво се случва", коментира пред "Труд" проф. Миланов. Новозастъпилият екип в здравното министерство също не знаеше дали шефът на "Пирогов" е отстранен. Д-р Андреева не е открита за коментар.

Понесе се също слух, че и проф. Генчо Начев, шефът на столичната "Св. Екатерина", е отстранен. Оказа се, че мълвата е стигнала и до него. "Не знам дали е така, проверете в Търговския регистър", каза пред вестника проф. Начев. До 19,30 ч. в сряда такава промяна в регистъра не бе отбелязана.

И проф. Миланов, и проф. Начев винаги са отстоявали мнението си по наболели проблеми в сектора, затова не бяха сред любимците на стария екип на МЗ, коментираха лекари.