Таксиметровите шофьори излязоха на протест
Таксиметровите шофьори излязоха на протест / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Таксиметрови шофьори се събраха на протест срещу високите цени на горивата пред храм-паметника „Александър Невски”. Шествието събра едва около 20 автомобила, а сред негодуващите бяха представители на фирмите ОК „Супершанс” и ОК „Суперлукс”. Присъстваха и представители на по-големите таксиметрови компании.

Председателят на Националната федерация на таксиметровите водачи в България Яне Янков каза пред Дарик радио, че една от причините за протеста е участието на таксиметровите водачи в сивата икономика и оправда малкото присъстващи с монопола на големите таксиметрови компании.

Не на сивата икономика! Не на нелегалните таксита! Не на корупцията в брашнша! Тези хора не подкрепят това нещо, защото на тях им е по-добре да са в сивата икономика. 85-90% от таксиметровия бранш е в сивата икономика, не можем да го докажем, как да го докажем. Нашите искания са за промени в нормативната уредба. Промени, които са ясни и категорични – кой е легитимен и кой не. Това нещо е нормално, когато някой се опитва да спечели място на пазара, другият веднага се опитва да използва неговата мярка и той да се наложи по най-бързия начин на пазара.