Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви пред журналисти, че не е притеснен от исканата му оставка от БСП. Той присъства на заключителния етап на учението „Enhanced Vigilance Activity -23“, което се провежда на учебен полигон „Ново село“, с участието на военнослужещи от италианската бригада „Пинероло“, многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна-домакин, и военни формирования от Сухопътните войски.

БСП иска оставката на Тагарев: Вреден е за България

"Присъствах на това изключително важно учение и мисля, че фокусът трябва да бъде това, което показаха военнослужещите и нашите съюзници. Само мога да кажа, че не съм притеснен по никакъв начин и лидер на партия, решила да се позиционира като опозиционна, няма да смени моето поведение, предполагам и поведението на кабинета", допълни Тагарев пред журналисти.

На въпрос дали ще има евентуална визита на украинския президент Зеленски, военният министър заяви, че той не е в течение на никакви дискусии по въпроса. 

"Имах възможност медийно да изразя съжаление, че е изтекла такава информация - не би трябвало да това да се случва, да изтича информация, тъй като Украйна е във война, президентът Зеленски е върховен главнокомандващ, той представлява интерес за противника", допълни Тагарев.

Зеленски идва на посещение в България?

Той заяви, че Зеленски е изключително ценен гост навсякъде, където успее да отиде и изрази надежда, че може да се реализира тази възможност - да дойде в България. 

"Предполагам, че една негова официална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която вече е направена и потенциала ни е вероятно за допълнителна помощ", допълни Тагарев.

По думите му Зеленски може да постави някакви други изисквания, които България ще разгледа в стриктно съответствие със закона.

По отношение на учението, на което военният министър присъства той заяви: "Виждаме изключителен напредък, вече говорим за форма на бригадно учение, макар и не цяла бригада да играе, но в момента ние сме просто възхитени от това, което направиха над 1200 военнослужещи от седем държави - съюзници в НАТО".

"Много по-интензивно беше учението, бяхме свидетели на маневрени бойни действия в отбрана и после в контранастъпление", коментира Тагарев.

По думите му това е изключително впечатляващо и това е много важна стъпка за "подготовката ни, за изграждане на капацитета за възпиране и отбрана на Източния фланг на НАТО, заедно с нашите съюзници".

"Няколко пъти на полигон Ново село сме били на демонстрации, но те бяха в състава на национална бойна група с български формирования, които са в състава на тази група и с предадени от сухопътни войски, за да създадем по-добър тактически фонд", допълни адмирал Евтимов.

По думите това, което са видели днес заслужава адмирации по отношение на мащаба си.