На фона на военния конфликт в Близкия изток на този етап пряка заплаха за България няма, службите следят внимателно ситуацията, а вероятността да се засилят бежанските потоци към страната ни за момента е изключително малка, това заяви пред NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Нашите служби следят как се развива ситуацията там и дали при разрастване на конфликта няма да имаме нарастване на мигрантския натиск и се взимат мерки този конфликт да не намери някакво странично проявление от поддръжници на едната или на двете страни на наша територия. Затова е засилена бдителността у нас“, обясни Тагарев и допълни, че към момента няма индикации за странични проявления на наша територия, но службите следят внимателно.

Случващото се в Държавата Израел министърът описа като „проява на мащабен тероризъм срещу една демократична страна, която иска да живее в мир и спокойствие, и да се развива икономически“.

„За съжаление, това е хибридна атака в най-чист вид. „Хамас“ е едновременно привидно демократично избрана сила, управляваща палестинците в ивицата Газа и в същото време - терористична организация. Отговорът срещу такива атаки е изключително сложен“, заяви Тагарев.

Най-важното за Държавата Израел в момента е да освободят заложниците. Около 200 души се предполага, че още се държат като заложници и впоследствие да елиминира това терористично ръководство, посочи министърът. Той не пожела да прави прогнози за изхода от конфликта. „Това са конфликти с такава история, че е много трудно да се направят прогнози“, каза още той.

Министърът напомни и акцентира, че 400 военнослужещи помагат да охраната на границата ни. "Това не е никак малък състав. Не знам какво си представят хората, но армията ни не може да поеме много такива задачи, тъй като ние участваме в операции в Западните Балкани, имаме и много други задачи. Ако се наложи ще засилим още това присъствие и тази помощ към Министерство на вътрешните работи", допълни той. 

По думите на военния министър нито НАТО, нито България планира да вземе страна в конфликта в Близкия изток, към момента не е искана и хуманитарна помощ от страната ни.

Тагарев отново открои действията на Русия като най-голям риск за страната ни и Евро-атлантическия регион. Той не скри, че Киев отново е поискал помощ от София.

„Нашите възможности от тази гледна точка са ограничени. Търсим варианти. Основно нашата помощ е с боеприпаси – в по-малка степен това, което е налично в складовете на армията, и в по-голяма – това, което произвежда индустрията ни”, посочи ресорният министър. 

Тодор Тагарев заяви, че страната ни няма нови системи за противовъздушна отбрана, които да предостави на Украйна, но, ако се отдаде възможност, би помогнала със старите си.

По темата

nova.bg