Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС, архив
Предстои да се създаде звено за контрол или туристически инспекторат към Министерството на туризма, съобщила в Боровец министърът на туризма Николина Ангелкова, информираха от министерството. Ангелкова е участвала в работна среща с представители на контролните институции, местната власт и бизнеса за подготовката на зимния сезон.

Новото звено ще има специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите. Ангелкова e подчертала, че съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите. Тя e съобщила, че се предвижда инспекторът да има шест регионални структури - в Боровец, Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас.

Симеонов даде да се разбере: Проверки за шум ще има и в зимните курорти

Министър Ангелкова казала още, че сред основните приоритети на правителството е намаляване на административната тежест, а за туризма е и транспонирането на евродирективата за пакетните пътувания. Те са включени в предложенията за промени на Закона за туризма, който предстои да се внесе в Народното събрание до края на ноември. С промените в закона някои изисквания за отделни категории места за настаняване ще бъдат промени или ще отпаднат, като това няма да се отрази на качеството на услугите, била категорична министър Ангелкова.

Лято 2017: Милиони туристи вкарали милиарди в хазната

В началото на зимния сезон съвместно с КЗП ще се инспектират ски пистите. Ще се проследи дали се спазва категоризацията на пистите и дали те имат нужните информационни знаци. Преди всичко трябва да се гарантира високото качество на туристическата услуга и на първо място сигурността на туристите, казала още министър Ангелкова. Тя припомнила, че миналата зима, в страната е имало 19,6 на сто ръст в чуждестранните посещения. Тогава над 1,4 млн. чужди туристи са пребивавали в страната.