Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов / БГНЕС
Симеонов даде да се разбере: Проверки за шум ще има и в зимните курорти
95099
Симеонов даде да се разбере: Проверки за шум ще има и в зимните курорти
  • Симеонов даде да се разбере: Проверки за шум ще има и в зимните курорти
Вицепремиерът Валери Симеонов се подготвя за участие в нови проверки за нивото на шума, този път в зимните курорти у нас. Това обяви самият той, преди първото заседание на новата работна група, която ще обсъжда мерки за решаване на проблемите в туризма. Според Валери Симеонов са нужни промени в закона за туризма, които да предвиждат бързи и ефективни мерки за справяне с шума на местата за почивка.

 Симеонов: Шефове на дискотеки карат коли за по 350 000 лв., а не инвестират в шумоизолация

Действащият закон за туризма не предлага мерки, които в кратки срокове да спрат шума по българските курорти, констатира вицепремиерът Валери Симеонов.
 
"Там има мерки, които са предупредителни, едномесечни срокове на изчакване за обезшумяване, препоръки и прочие неща, които, ако се приложат както до момента са формулирани в закона, това означава, че през целия сезон едно заведение няма как да го накараш да спре да дъни до ранни зори с мощни децибели. Няма как да го направите. Просто на практика се убедих", каза той.

Валери Симеонов: Китайска стена от бараки в Слънчев бряг

Работната група към вицепремиера ще търси решение и на проблемите с преместваемите обекти по курортите, както и вариант за привличане, обучение и наемане на кадри в туризма.

Работната група по въпросите на туризма се събра на първо заседание
БГНЕС


Проверките на властта се отразили негативно върху морския туризъм

По думите на Симеонов вече са подготвени законодателни промени, които след консултация с работната група, ще бъдат внесени в парламента, за да може поне част от тях да бъдат прилагани по време на предстоящия зимен сезон.