Румен Радев
Румен Радев / Георги Димитров
Офицерска битка между двама ключови съветници на президента Румен Радев завършва с досъдебно производство в прокуратурата, заведено на неизвестно коя дата през 2018 г. Никой обаче извън “Дондуков” 2 не научава за скандала, пише "24 часа".

За историята, в която има и сюжет за изнудвате с едни “200 хиляди лв.”, спечелени от тотото, до ден днешен няма съобщение нито от президентството, нито от държавното обвинение, което разследва случая. Оказва се, че екипът на държавния глава преминава през истинска турбуленция много преди да избухне скандалът с чат приятелството между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Радев призова прокуратурата да публикува целия му „чат“ с Пламен Бобоков


Герои в стаявания досега скандал са главният секретар на президентството Димитър Стоянов, прочул се след записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за
армията
, и Илиан Алипиев - бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев.

Изненадващата поява на Алипиев в понеделник, в 11 часа, на разпит в сградата на  следствената служба към Софийската градска прокуратура на ул. “Съборна” 7 провокира “24 часа” да зададе официално въпроси на обвинението и президентството. Бившият съветник по отбраната и сигурността остана при следователите час и половина. На излизане той обясни, че подписал декларация да не издава информация от разследването. Най-вероятно обаче сигналът, по който е образувано досъдебното производство, е бил подаден от самия него.

На 27 март 2018 г. Алипиев пише докладна до президента, с която го сезира, че Димитър Стоянов - негов пряк началник, му оказва натиск. Още същия ден, в който получава докладната, Радев прави очна ставка между двамата и ги уверява, че ще изясни случая. Решението на президента е повече от светкавично - само 3 дни по-късно - на 30 март 2018 г., съветникът по сигурността Илиан Алипиев е освободен с указ.
"24 часа"