Сънародните в Украйна ще могат бързо да дойдат в България, ако кризата ескалира
Сънародните в Украйна ще могат бързо да дойдат в България, ако кризата ескалира / снимка: БГНЕС, архив
Сънародните в Украйна ще могат бързо да дойдат в България, ако кризата ескалира
78034
Сънародните в Украйна ще могат бързо да дойдат в България, ако кризата ескалира
  • Сънародните в Украйна ще могат бързо да дойдат в България, ако кризата ескалира

Външният министър Даниел Митов заяви, че хора с български етнически произход в Украйна ще могат бързо да дойдат в България, ако кризата в Украйна ескалира.

По време на парламентарния контрол той увери депутатите, че министерството е взело редица мерки.

„В постоянен контакт сме с българските дипломатически представителства в Украйна, както и с властите в Киев за изясняване на случващото се. Въпросът за положението на българското малцинство във връзка с провежданата мобилизация вече е поставен пред украинския посланик в София и ще бъде обсъден по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна в България", добави министър Митов.

„Стремим се да не допуснем възникналите въпроси да бъдат използвани манипулативно от трети страни в тяхна изгода. Да работим заедно с украинските власти в интерес на нашите съотечественици, с разбиране за техните проблеми. Нашето разбиране е, че българите в Украйна са лоялни граждани и те не биха се отклонили от спазването на законите на държавата, в която живеят. Разчитаме, че украинските власти няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизация в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство", каза още външният министър

По думите му Министерството на външните работи е подготвило пакет от мерки: „Изпратени са указания до българското посолство в Киев и генералното консулство в Одеса за улесняване издаването на визи за етнически българи от районите на военните действия в Украйна".