Съдът пак прекрати колективния иск на онкоболни, че не получавали лечение
Съдът пак прекрати колективния иск на онкоболни, че не получавали лечение / снимка: БГНЕС, архив
Съдът пак прекрати колективния иск на онкоболни, че не получавали лечение
74854
Съдът пак прекрати колективния иск на онкоболни, че не получавали лечение
  • Съдът пак прекрати колективния иск на онкоболни, че не получавали лечение

Софийският градски съд за пореден път прекрати колективния иск, внесен преди години от името на над 500 онкоболни пациентки, които не получиха своевременно лечение. За това информира пред Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на организацията Център за защита на правата в здравеопазването, която през 2009 г. заведе дело от името на пациенти с рак на гърдата.

Причината бе, че в периода от 2006 до 2009 г. болните не са получили своевременно лечение, заради това, че Здравното министерство не им осигури необходимите лекарства. Пет години по-късно обаче от съда заявили, че така или иначе са щели да прекратят делото, а аргументът е, че липсата на лекарства не била еднократна, а се отнасяла за период от три години.

През 2009 г. Центърът за защита на правата в здравеопазването заведе дело от името и в полза на пациенти с рак на гърдата, на които в периода от 2006 г. до 2009 г. бе отказано животоспасяващо лечение, припомня д-р Стойчо Кацаров.

„Важно е, че се събраха доказателства, приеха се, приложиха се в съда, че повече от половината от жените с рак на гърдата в периода 2006-2009 не са получавали лечение. А тези, които са го получавали, са го получавали неритмично, което го прави неефективно. Няма никакво съмнение в това нещо, има и приета експертиза, в която вещи лице казват, че това лечение е животоспасяващо за тях. Това са доказателства приети от съда”, заяви д-р Кацаров.

От 2009 г. досега делото многократно се прекратява, след което се дава нов ход.

„Пет години така - нов ход, спиране, нов ход, спиране. Много е странно. На последното заседание съдията каза, че така или иначе, че щял да го прекрати, какво то и да се случело. Защо не го направи преди една година, а чака една година”, каза още Кацаров.  

Аргументът на съдията за сегашното прекратяване на делото бил, че искът не е колективен, добави д-р Кацаров.

„Той на някакви такива процедурни условия го прекратява, защото според него това не бил колективен иск. Трябвало да е еднократно въздействието, а тук било многократно в продължение на три години. Не можем да се борим едновременно и със здравната, и със съдебната система”, посочи той. 

Съдията Евгени Георгиев, който сега прекратява делото, е провел десетина безсмислени заседания, половината, от които в собствения му кабинет, пропилявайки повече от година, за да стигне до решение, което отдавна е взел, подчертават още от неправителствената организация.