/ съд дело / Thinkstock/Getty Images
Ямболски районен съд назначи друга експертиза по делото за взривовете край Петолъчката, която касае разрязването на бойните части.
 
Съдът прие като веществено доказателство внесен от защитата на обвиняемите празен корпус от бойна част, който ще бъде изследван от вещо лице при същата фактическа обстановка, за да се установи какви са последиците от разрязването на метала.
 
Продължава делото за взривовете край Петолъчката

Делото продължава при закрити врати, защото в съдебната зала ще бъде изнесена класифицирана информация. От всички 60 свидетели досега не са разпитани само петима, но една част от тях не са в страната, предстои да бъдат изслушани и вещи лица. В края на днешното съдебно заседание ще бъдат насрочени нови дати за процеса, когато ще бъде готова и новата експертиза.

Серия от взривове разтърси склад за обезвреждане на боеприпаси край стралджанското село Лозенец на 5 юни 2012 г. Загинаха трима от работещите в склада, а 10 техни колеги бяха ранени. Части от взривяващите се снаряди достигнаха близките населени места - Лозенец, сливенското село Горно Александрово, Стралджа.

Разследването установило крещящо нарушаване на правилата в складовете край Петолъчката

Подсъдими по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата - Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване.
БГНЕС