Разследването установило крещящо нарушаване на правилата в складовете край Петолъчката
Разследването установило крещящо нарушаване на правилата в складовете край Петолъчката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бойко Найденов за взривилите се складове за боеприпаси
54412
Бойко Найденов за взривилите се складове за боеприпаси
Бойко Найденов за записа с Любомир Павлов
  • Бойко Найденов за взривилите се складове за боеприпаси
  • Бойко Найденов за записа с Любомир Павлов

Тотално и крещящо нарушаване на правилата за работа при унищожаването на боеприпаси във взривените складове край Петолъчката е установило разследването. Това каза в интервю за Дарик зам. главният прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той отказа да съобщи детайли от разследването, но допусна, че ще бъде потърсена отговорност както от фирмата, така и от контролните органи, които са длъжни да следят за работата й.

„Считам, че вървим в правилна посока, колегите ми докладваха преди два дни, че има интересни находки. Просто в момента искам да ги закрепим по възможно най-добрия процесуален начин. Говорят за това, че има виновни лица за това, което се е случило", каза Найденов и допълни, че се установяват нередности, които не би трябвало да бъдат допускани при осъществяването на такъв род дейност.

Отговорността ще се търси и във фирмата и в контролните органи

На въпрос дали може да се търси отговорност и в контролния орган, Найденов отговори: „Аз държа да изследваме и тази насока, тъй като не е допустимо в мирно време цели градове в България да бъдат евакуирани, децата и жените да се чудят какво става, защо са тези взривове".

Заместник главният прокурор обясни, че фактическата обстановка за инцидента е установена на 99,9 на сто - оставали някои детайли чисто процесуално да бъдат закрепени, за които Бойко Найденов отказа подробности. „Няма умисъл, има тотално, крещящо, гротескно нарушаване на правилата за работа с подобен род боеприпаси и въобще видове боеприпаси, които не би трябвало да са там", каза още Бойко Найденов.

За изнесения запис с Павлов, в който е замесен и Найденов

Ако Любомир Павлов има доказателства, че някой от обвинението е взел подкуп, за да бъде образувано досъдебно производство срещу него и съдружника му Огнян Донев, настоятелно го призовавам да ги предостави, за да може прокуратурата да ги провери, каза още в интервюто за Дарик зам.-главният прокурор. „Другото е просто едно окалване в пространството, защото прокурорът би могъл да каже, че Павлов яде деца", допълни Бойко Найденов.

По повод заместването на името му в изнесения в пресата запис на разговор между съсобственика на „Труд" и „24 часа" Любомир Павлов с неизвестно лице, Найденов коментира: „Периодично се сблъскват имената ни, без да имам аз такова желание. Беше разследван по времето, когато аз бях градски прокурор. Сега отново е разследван за нещо друго. Това обяснява може би моята намеса там. Аз, разбира се, съм един от две хиляди четиристотин и няколкото прокурори в страната". Той допълни през смях, че не е спал около две седмици след излизането на разговора и бе категоричен, че това е смешно.

„Мен ме смути това, че той знае подробности от кухнята за приемане на закона и закона за съдебната власт специално. Това, че е говорил с някого аз да не стана главен прокурор, честно казано си е за негова сметка", каза още шефът на следствената служба.

Записът бил частен, „неизвестното" лице се знаело

Бойко Найденов допълни, че записът не е СРС. „Това е частен запис, от кого е направен господин Павлов със сигурност знае. Тепърва ще се сблъскваме предполагам с много такива записи, защото особено в големия бизнес, политиката, бог знае, може би и при нас се записват множество разговори. Но това са абсолютно частни записи, които нямат нищо общо със СРС по смисъла на закона", коментира зам. главният прокурор.

Запитан защо продължава изтичането на записи на фона на скандала преди година и половина със записите на Ваньо Танов, Бойко Найденов направи уточнението, че двата случая са различно. „Първото беше официално СРС, искано и разрешено от съда, а това е частен запис", допълни той.

„При случая тогава установихме служител на МВР, който беше извършил тези записи, той беше написал своите обяснения. На базата само на неговите обяснения по закон не може да се повдигне обвинение и поради това делото беше спряно. След това той се отрече от своите показания и доколкото имам информация той обжалва уволнението си във Върховния административен съд", обясни зам.-главният прокурор по повод развитието на разследването по скандала с Мишо Бирата.

По повод разговора на Любомир Павлов, изнесен в медиите, Бойко Найденов каза, че се знаело кое е „непознатото" лице, с което се говори. „По понятни причини не се занимавам с този казус, тъй като се коментира името ми и на мои колеги. Градска прокуратура са възложили някаква проверка, надявам се да стане ясно", каза още Найденов. И допълни, че Любомир Павлов знае с кого е говорил и може да го каже.

Обвинението било като в „цугцванг" в този казус

„За любителите на шаха има един термин цугцванг, в който каквото и да направиш, изпадаш в по-тежко положение. Ако се повдигнат обвинения, се казва вие го правите, защото те са срещу еди-кой си. Ако не се повдигнат обвинения, се казва вие не повдигате обвинения, защото това са еди-кои си" - така Бойко Найденов отговори на въпроса как ще се опровергае усещането у част от българите, че в случая прокуратурата, следствената служба - изобщо органите на правораздавателната система, биват използвани в разчистването на сметки между медиите на Пеевски и групата Донев-Павлов.

„Затова моят съвет и към колегите, пък и аз през цялата си кариера съм се старал да вземам решенията си по вътрешно убеждение и на базата на закона. Надявам се, че колегите са го направили точно така - стъпвайки на собствената си воля и четейки закона", допълни прокурор Найденов по повод повдигнатите обвинения през седмицата срещу съсобствениците на „Труд" и „24 часа".

По думите на Бойко Найденов в обвинението става въпрос за пране на пари и документна измама. "Доколкото г-н Павлов твърди, че това е на база на тяхната медийна война, тук става въпрос за нещо съвсем различно", допълни той.

Спрягането на името му за главен прокурор

Бойко Найденов изрази надежда новият Висш съдебен съвет да избере следващия главен прокурор по една прозрачна и честна процедура. „Може би ще познаете кой ще бъде, ако видите кой го хвалят в някои вестници и кой не го хвалят. Това е като закачка", каза зам.-главният прокурор.

Той допълни, че има доста време до изборите за главен прокурор. „Има главен прокурор в момента и честно казано съм благодарен, че имах възможността да работя с г-н Велчев седем години. Работихме като екип много добре", коментира още той.

На въпрос създало ли му проблем честото напоследък спрягане на името му като следващият главен прокурор Бойко Найденов призна: „Да разбира се. В момента, в който ти споменат името - имаше една приказка „щом се говори, значи няма да стане".