/ БГНЕС, архив
Общо 12 са постъпилите жалби
Върховният административен съд (ВАС) даде ход по същество на делото срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машините за гласуване.

Общо 12 жалби са постъпили на 28 октомври по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс (ИК) жалбите следва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в 3-дневен срок от постъпването им.
 

Росица Матева ВАС
БГНЕС


Жалбите са подадени от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, политическа партия „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов и от 6 физически лица в качеството им на избиратели.ю

Във ВАС се явиха лично Петър Славов, народните представители от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов, председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Народният представител Надежда Йорданова заяви, че са представени за доказателства, които установяват кога са предоставени машини и софтуер за удостоверяване и Министерството на електронното управление е спазил сроковете.

"Правим всички усилия да бъдат законово защитени правилата и правата на всички български граждани. Правовата държава трябва да се отстоява с правила, а не със скандали или други активни мероприятия. Основно ме притесни, че ЦИК се позовават на изцяло политически мотиви и се позоваваха на разговори, документи, твърдения, които не са компетентни към Изборния кодекс", допълни Йорданова.

Единствената предпоставка ЦИК да разпореди да се гласува само с хартиени бюлетини е ако Министерството на електронното управление удостовери, че машините не съответстват. Не само че няма решение за несъответствие към момента на издаване на акта на ЦИК, а и вече след решението на МЕУ, че има съответствие, посочи Васил Пандов пред медии.